De Cwarmê of carnaval van Malmedy

Een onderdompeling in het hart van de folklore van Malmedy wordt u geserveerd in het atelier van de carnaval. Reeds bij de ingang wordt de bezoeker ondergedoken in de sfeer van de carnaval : muziek, visuele animaties, traditionele kostuums, diverse documenten en voorwerpen en tevens een interactieve paal brengen de cwarmê onder al zijn facetten.

Sedert onheuglijke tijden leeft Malmedy op het ritme van zijn carnaval. Als oude traditie waarvan de eerste geschreven getuigenissen teruggaan tot 1459, heeft de carnaval van Malmedy zich verankerd in het hart van de lokale gebruiken met een gans bijzondere identiteit. Hij symboliseert het volksfeest dat men vroeger kende en waarvan de inwoner van Malmedy fier bepaalde bijzonderheden heeft weten te bewaren.

Met zijn vijftien traditionele maskers, zijn fanfares, zijn Waals, zijn dansen en satirische spelen, staat Malmedy met zijn carnaval in vuur en vlam. Een feest waar de bezoekers in een gemoedelijke sfeer en plagerij de vreugde genieten van de periode voor de vasten.

De festiviteiten duren vier dagen, van de zaterdagmiddag tot vette dinsdag om middernacht. Deze vier dagen worden aangeduid met de naam van grandès-haguètes in tegensstelling met de p’titès haguètes die de vier vette donderdagen vormen die de carnaval voorafgaan.

Op zondag komen alle kostuums samen voor de grote gekleurde en geanimeerde parade waar elke gemaskerde een passende rol speelt. Deze dag van uitgelatenheid maakt de maandag, de dag van de rollen, plaats voor humoristische voorstellingen waarvan de traditie teruggaat tot de populaire vermakelijkheden van weleer. Op rondtrekkende podiums vertolken groepen acteurs rollen die geïnspireerd door op de sfeer en actualiteit van de streek. Zij spotten, ironiseren, ridiculiseren en dit alles is een specifiek Waals. Want de carnaval kan niet bestaan zonder het Waals, alles wordt gezongen en gezegd in het Waals.

Ziedaar drie dagen dat Malmedy in feest is ! En nochtans wekt de geest van cwarmê nog de fuifnummers, de straten zijn vol van animatie. Het is de dag van de Mâssis toûrs waarop de verenigingen individueel naar buiten treden voor de grote verbranding van de Haguète om 19 uur op de Place Albert 1er. Een laatste ronde, een laatste eerbetuiging, een laatste muziekparade, de cwarmê dooft uit, beetje bij beetje…

Het hele jaar begeleide bezoeken.  Tarieven bekijken.