In de loop der tijden…een atelier met een bijzonder karakter

Sedert zijn ontstaan in de XVIe eeuw tot op vandaag wordt de wereld van het leer hier bepaald door al zijn modeverschijnselen met een attractieve scenografie waar het aanraken, de geuren, de textuur en het lichtspel een bijzondere fysieke benadering van deze materie bieden.

Interactieve palen, archiefdocumenten, werktuigen, filmprojecties animeren dit atelier op een enige manier.

Nog ouder dan deze van de papier heeft de leernijverheid gedurende eeuwen een vooraanstaande plaats bekleed in Malmedy.

De wouden (vooral eik), het water van de Warche en van de Warchenne en het vee leverden de essentiële grondstoffen voor de ontwikkeling van deze activiteit.

De berichten in verband met de juiste inplantingsdata van de leerlooierijen verschillen. Vast staat echter dat er in 1565 verschillende leerlooierijen actief waren. Bij de start verspreid in de stad op een anarchistische wijze worden de leerlooierijen onderworpen aan een reglementering want de geuren van de huiden brengen klachten mee vanwege de bevolking.

De kwaliteit van het leer uit Malmedy en Stavelot was van die aard dat ze de eerste rang vormde op de Europese markten. Nooit in het verleden heeft de industrie het zo goed gehad als tijdens de Franse periode waarin de soldaten van Napoleon van schoenen moesten worden voorzien. De industrialisatie van de XIXe eeuw zal de productietechnieken onderste boven werpen.

De ontwikkeling van de verkeerswegen en de technologische vooruitgang zullen de leerlooierijen een hogere productie bezorgen. De oude schuren met vakwerk en de houten kuipen werden vervangen door constructies in beton. Gelijklopend hiermee maakte de traditionele looistof plaats voor moderne looizuren die werden ingevoerd uit Amerika, zoals de québracho, de kastanje, de mimosa. Deze radicale evolutie zal de looitijd met 6 tot 8 weken verminderen in de plaats van drie voor de oude methode. Het invoeren van de chroomoxide, korte tijd voor de oorlog 14-18, zal het mogelijk maken het leer te looien in enkele uren.

Veel looierijen zullen deze moderniseringen niet overleven en zullen verdwijnen, de ene na de andere.

In het begin van de jaren ’20 telde men nog slechts twaalf looiers en enkel de leerlooierij Lang zal nog de Tweede Wereldoorlog meemaken. In 1998 zal zij haar deuren definitief sluiten. Men zal geen leer meer looien in de 21e eeuw in Malmedy!

Het hele jaar begeleide bezoeken.  Tarieven bekijken.