De geschiedenis van het papier

Met het papier heeft Malmedy een van de mooiste bladzijden van de geschiedenis geschreven. Als drager van de voorliefde voor het verspreiden van de wetenschap, begint in Malmedy rond 1726, de geschiedenis van het papier met de installatie van een eerste molen op de oevers van de Warchenne. Met de monniken kent de papierproductie haar allereerste begin, zij krijgt echt vleugels vanaf de XIXe eeuw met de familie Steinbach. Geleidelijk hebben de technische verbeteringen de vervaardiging van papier geleid naar een mechanisatie, een industrialisatie. In 1848 vervaardigt Malmedy het eerste fotografisch papier dat in Europa op de markt komt. Dit papier verwerft in de middens van de fotografie een internationale reputatie.

De kwaliteit van het papier uit Malmedy was van die aard dat het hoge onderscheidingen wist te behalen : gouden medaille op de internationale tentoonstelling van papier in Berlijn in 1878. In 1909 werd een nieuwe papierfabriek gesticht, zij nam de benaming aan van « Papeterie du Pont de Warche ». De papeteries Steinbach en du Pont de Warche, filiales van Intermills geworden in de jaren zestig, vielen allebei in handen van de vreemde maatschappijen in 1997. Ongelukkiglijk, bestaat vandaag nog slechts die van du Pont de Warche (onder de benaming van Papeterie Ahlstrom SA), haar specialisatie in het non-woven is haar voorspoedig geweest.

Een onderdompeling in het hart van het papier…

Met het atelier van het papier wordt de ganse geschiedenis van deze edele materie en tevens van haar gebruik ontwikkeld doorheen een viertalig parcours ondersteund door archiefdocumenten, maquettes en filmprojecties. Wat is papier ? Waar komt het vandaan ? Hoe wordt het vervaardigd ? Kan het worden gerecycleerd ? zijn allemaal vragen die worden aangesneden aan de hand van een aantrekkelijke scenografie.

Drie meestersstukken…

Als de verschillende schriftondersteuningen gedetailleerd zijn en de geschiedenis van de vervaardigingstechnieken uitgelegd, laat het atelier van het papier drie meesterstukken zien : een miniatuurreproductie van een papiermolen uit de XVIIIe eeuw, de reproductie van de eerste continumachine uitgevonden door Nicolas Robert in 1799 en het juweel van het atelier: de miniatuurreproductie van de continumachine Thiry uit het eerste kwart van de XIXe eeuw.

Het atelier van de vervaardiging van papier brengt het eindaspect in het hart van deze reis in de wereld van het papier. Het begint met de aloude handelingen voor de realisatie van het papier met de kuip: handen uit de mouwen en de magie van de creatie van een blad papier ontdekken…

Het hele jaar begeleide bezoeken.  Tarieven bekijken.