Atelier: papier en zijn productie

Geschiedenis van het papier

De papierproductie vult een van de mooiste bladzijden uit de geschiedenis van Malmedy. Rond 1726 wordt aan de oevers van de Warchenne de eerste molen geïnstalleerd: het is het begin van een bedrijvigheid die pas echt tot bloei kwam in de 19e eeuw onder auspiciën van de familie Steinbach. Langzaam leidden technische verbeteringen tot de mechanisatie en industrialisatie van de papierproductie. In 1848 produceerde Malmedy het eerste fotopapier dat in Europa op de markt werd gebracht. Dit papier genoot in fotografiekringen internationale faam.

Het papier van Malmedy was van zodanige kwaliteit dat het bekroond werd met hoge onderscheidingen: een gouden medaille op de internationale tentoonstelling van papier in Berlijn in 1878. In 1909 werd een nieuwe papierfabriek opgericht met de naam “Papeterie du Pont de Warche”. De papierfabrieken van Steinbach en Pont de Warche werden in de jaren zestig filialen van Intermills alvorens in 1997 overgenomen te worden door buitenlandse ondernemingen. Tegenwoordig bestaat helaas alleen nog de papierfabriek van Pont de Warche (onder de naam Papeterie Ahlstrom SA), die door haar specialisatie in ongeweven materialen  tot bloei is gekomen.

Een onderdompeling in de wereld van het papier

In het papieratelier wordt de geschiedenis en het gebruik van dit edele materiaal geschetst aan de hand van een viertalig infoparcours, dat wordt opgeluisterd door archiefdocumenten, maquettes en filmprojecties. Wat is papier? Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Kan het gerecycleerd worden? Al deze vragen vinden hun antwoord in een aantrekkelijk scenografie.  

Drie blikvangers

Niet alleen worden in het papieratelier de verschillende schrijfmaterialen gedetailleerd beschreven en de geschiedenis van de productietechnieken toegelicht, er worden ook drie belangrijke stukken tentoongesteld:

  • een miniatuurreproductie van een 18e -eeuwse papiermolen
  • een reproductie van de papiermachine, uitgevonden door Nicolas Robert in 1799, waardoor voor de eerste maal papier in een continuproces werd geproduceerd en niet meer vel voor vel. 
  • het pronkstuk van het atelier: de miniatuurreproductie van de Thiry-continumachine uit het eerste kwart van de 19e eeuw.

Vervaardiging van papier

Steek de handen uit de mouwen en ervaar zelf de magie die ontstaat tijdens het vervaardigen van een vel papier. Deze workshop is een boeiende afsluiter van een reis door de wereld van het papier. U maakt kennis met de traditionele methoden van papiervervaardiging in een kuip. Deze workshop moet gereserveerd worden en is niet standaard inbegrepen bij een bezoek aan het papieratelier.

Enkel na reservering
Openingsuren

Openingsuren

Open van 10 uur tot 17 uur - gesloten op maandag In juli en augustus: alle dagen open van 10 uur tot 18 uur Gesloten op 1 januari, carnavalszondag en op 24 en 25 december

Tarieven

Tarieven

Met een toegangsticket hebt u toegang tot het hele Malmundarium. Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Volwassenen: €6 Senioren (65+): €5 Studenten: €5€ Groepen (15 personen en +) : €5 Kinderen (6-12) : €3 Kinderen (0-5): gratis behalve voor...

Zo bereikt u ons

Zo bereikt u ons

E42 ==> afrit 11 U kunt parkeren op de parking achter het Malmundarium, Rue Devant l'Etang 1, 4960 Malmedy: P10. Hier zijn 95 gratis parkeerplaatsen + 2 plaatsen voor PBM Van het station van Verviers met de volgende buslijnen TEC 395 en E21 Van het station...