Lederatelier

Leder en schors doorheen de tijd: een atelier met een speciaal cachet

In dit atelier wordt de ledergeschiedenis van Malmedy toegelicht van zijn vroegste begin in de 16e eeuw tot de dag van vandaag. Alle mogelijke aspecten komen aan bod en alle zintuigen worden aangesproken: zien, horen, voelen, ruiken. De aantrekkelijke scenografie, smart-kiosk, oude documenten, werktuigen, filmprojecties, maar ook de bijzondere texturen en het lichtspel maken van dit bezoek een interessante en boeiende tijdreis in de wereld van het leer.

Een stukje geschiedenis

De lederindustrie is ouder dan de papierindustrie en heeft eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in Malmedy.

De bossen (voornamelijk eiken), het water van de rivieren de Warche en de Warchenne en het rundvee leverden de 3 essentiële grondstoffen voor de ontwikkeling van deze activiteit.

Over de precieze datum van de oprichting van de leerlooierijen lopen de meningen uiteen. Het is echter zeker dat er in 1565 verschillende leerlooierijen operationeel waren. De leerlooierijen, die aanvankelijk nogal lukraak over de stad verspreid waren, werden omwille van de niet te harden stank en klachten van de bevolking aan regels onderworpen.

De kwaliteit van het leer van Malmedy en Stavelot was zodanig dat zij op de Europese markten een eersterangspositie bekleedden. De lederindustrie kende zijn grootste bloei tijdens de Franse overheersing, toen de soldaten van Napoleon moesten worden geschoeid.

De industrialisatie van de 19e eeuw heeft de productietechnieken ingrijpend gewijzigd.

De verbetering en ontwikkeling van verbindingswegen en de technologische vooruitgang hebben het mogelijk gemaakt de productiviteit van de leerlooierijen te verhogen. De oude schuren van vakwerk en de houten vaten werden vervangen door betonnen constructies. Tegelijkertijd maakte het traditionele looimateriaal plaats voor uit Amerika geïmporteerde moderne looistoffen, zoals québracho, kastanje en mimosa. Deze ingrijpende evolutie verkortte de looitijd aanzienlijk. De invoering van chroomoxide, kort voor de Eerste Wereldoorlog, maakte het zelfs mogelijk om leer in een paar uur te looien.

Veel leerlooierijen hebben deze moderniseringen niet overleefd en zijn verdwenen.

In het begin van de jaren 1920 waren er nog maar twaalf leerlooierijen over en alleen de leerlooierij van de familie Lang heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. In 1998 sloot ook deze leerlooierij zijn deuren voorgoed. In de 21e eeuw zal er in Malmedy geen leer meer worden gelooid!

Openingsuren

Openingsuren

Open van 10 uur tot 17 uur - gesloten op maandag In juli en augustus: alle dagen open van 10 uur tot 18 uur Gesloten op 1 januari, carnavalszondag en op 24 en 25 december

Tarieven

Tarieven

Met een toegangsticket hebt u toegang tot het hele Malmundarium. Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Volwassenen: €6 Senioren (65+): €5 Studenten: €5€ Groepen (15 personen en +) : €5 Kinderen (6-12) : €3 Kinderen (0-5): gratis behalve voor...

Zo bereikt u ons

Zo bereikt u ons

E42 ==> afrit 11 U kunt parkeren op de parking achter het Malmundarium, Rue Devant l'Etang 1, 4960 Malmedy: P10. Hier zijn 95 gratis parkeerplaatsen + 2 plaatsen voor PBM Van het station van Verviers met de volgende buslijnen TEC 395 en E21 Van het station...